Melkmeisje – Meisje met de Parel – de Nachtwacht

Mijn meest verkochte werk is de door mijzelf gemaakte combinatie van drie beroemde oude Hollandse meesters. Op de voorgrond het Meisje met de Parel en Het Melkmeisje, beiden van Johannes Vermeer. Op de achtergrond het beroemdste Hollandse schilderij De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn.

Het meisje met de Parel

Het Meisje met de Parel is het populairste schilderij van Johannes Vermeer uit circa 1665-1667. In 2006 werd het verkozen tot het mooiste schilderij van Nederland. Wil je het in het echt zien dan hangt hij in het Mauritshuis in Den Haag. Het is oorspronkelijk een klein olieverf op doek van 44,5 x 39 cm.
In mijn werk is haar houding gedraaid ten opzichte van het origineel (kijkt naar rechts in plaats van naar links). Anders zou ze met de rug naar het Melkmeisje staan.

Bijzonderheden:
– ze heeft geen wenkbrauwen en wimpers.
– de parel is geen echte parel maar een druppeloorbel die ook terugkomen in de werken “Meisje met de rode hoed” en “Meisje met de fluit” van Johannes Vermeer.
– het meisje is een zogenaamde tronie, een studie van een opvallend gezicht of karakter en vaak gemaakt om in grote aantallen te verkopen. En dat is gelukt!

Het Melkmeisje

Van dezelfde schilder uit ongeveer dezelfde tijd (circa 5 jaar ervoor) komt het Melkmeisje of oorspronkelijk “Een Meyd die Melk uytgiet”. In mijn werk heb ik haar lekker ingezoomd en daarmee wordt het een echte meid.
Dit schilderij kun je in het Rijksmuseum in Amsterdam bekijken. Het is oorspronkelijk ook een olieverf op doek en bijna in dezelfde maat als Het Meisje met de Parel, 45,5 x 41 cm.

Bijzonderheden:
– eigenlijk is het geen melkmeisje maar een keukenmeid. Een melkmeisje bezorgde melk aan huis, een soort melkboer.
– uit onderzoek blijkt dat er oorspronkelijk iets op de muur staat geschilderd en er een wasmand staat in plaats van de voetenstoof, maar dat heeft Johannes weer overgeschilderd.

De Nachtwacht

Het beroemdste schilderij van Nederland geschilderd door Rembrandt van Rijn. Door mij bedacht alsof het Meisje met de Parel en Het Melkmeisje voor de Nachtwacht in het Rijksmuseum in Amsterdam staan. Het zou kunnen want de De Nachtwacht is ongeveer 20 jaar eerder in 1642 gemaakt. Het schilderij is in werkelijkheid ongeveer 10x zo groot als de andere twee schilderijen, namelijk 379,5 x 453,5 cm. Het weegt met lijst 337 kg.